Studie visar att vatten ger viktminskning utan krångel

Vatten

Jag har tidigare lyft fram vår skrämmande läskförsäljning, när svenskarna i augusti 2011 köpte 53 032 000 liter läsk, samt poängterat hur du kan gå ner i vikt genom att enkelt byta dryck. Nu har det genomförts en studie på området som ger svart på vitt vad jag länge har lyft fram i mina inlägg.

Studien omfattade 318 överviktiga personer som delades upp i tre grupper.

  1. Ersatte kalorihöga drycker med vatten.
  2. Ersatte kalorihöga drycker med diet-versionen.
  3. Kontrollgrupp som endast fick information.

Under de följande 6 månaderna så minskade samtliga grupperna i vikt men de två första grupperna, som ersatte sin dryck med vatten eller en kalorifri-version, hade dubbelt så stor chans att gå ner 5 procent eller mer av sin kroppsvikt.

Tyvärr lider studien av potentiella problem såsom att det genomfördes i hemmet och att man inte hade stenkoll på hur reglerna efterlevdes. Det är dock uppenbart att endast genom att be deltagarna ersätta sin dryck med vatten eller kalorifria alternativ så fördubblades deras chanser att lyckas med viktminskningen.

Därför fortsätter jag lyfta fram hur otroligt viktig din dryck är. Genom att byta ut saft, läsk och juice mot vatten så sparar du mängder av kalorier som antingen kan läggas på ordentlig mat (t.ex. kött) för att mätta bättre om du vill bibehålla din vikt eller för att ge en lyckad viktminskning utan något krångel.

Det är alltså fullt möjligt att lyckas med en långsiktig viktminskning enbart genom att byta ut din dryck mot vatten eller kalorifria alternativ. På så vis riskerar du inte att sluta med allt för att sedan ”falla dit” efter någon vecka. Det är ett fantastiskt första steg som faktiskt gör skillnad. Därefter är det en god idé att fortsätta med ytterligare förändringar såsom att eliminera sötsaker och att börja röra på dig genom t.ex. dagliga promenader eller gymträning.

Published 15/02/2012 by Stefan