8 ursäkter som gör dig överviktig

Att gå ner i vikt är egentligen otroligt enkelt om man verkligen vill och samtidigt får ta del av information om hur kalorier fungerar – något tyvärr majoriteten av dagens skolor inte gör. Något som däremot brukar förstöra för väldigt många är ursäkterna vi hittar på att slippa ansträngningen det krävs för att gå ner i vikt. Därför tänkte jag ta upp 8 av de vanligaste ursäkterna och hur dessa enbart förstör för dig och din viktnedgång.

1. ”Jag har inte tid att träna”

Detta är rent skitsnack och det vet vi båda. Hur mycket tid har du spenderat idag framför datorn? Hur mycket tid spenderade du igår framför TV:n? Även om det ”bara” är några minuter här och några minuter där du väljer att kolla Facebook så springer det snabbt upp i en hel del tid även om du inte märker det själv.

För att gå ner i vikt räcker det med 30 minuters träning varje dag och det kan alla få tid till. Bär ett anteckningsblock under en vecka och skriv ner exakt vad du gör, varje gång du byter aktivitet. På så vis kan du enkelt få en förståelse över var du har råd att skära ner. Kom ihåg att inte fuska – det förlorar du själv på.

2. ”Jag har inte tid att äta nyttigt”

Havregrynsgröt tar bara någon minut att tillaga. En tonfisksallad kräver bara att du öppnar tonfisksburken och skivar upp lite gurka. Till frukosten rekommenderar jag en lågkaloriyoghurt framför ostmackor som innehåller mängder av kalorier samtidigt som du inte blir särskilt mätt.

Vet du att det blir lite tid över nästa dag så kan du förbereda dig och tillaga maten kvällen innan. Där finns tid, det enda som krävs är att du engagerar dig.

3. ”Jag har inte råd att köpa ett gymkort”

En fråga med två svar. För det första så tror jag visst att du har råd till summan på 500 – 2000 kr som ett helårskort på gym vanligtvis kostar. Börja med att fråga runt på de olika gymmen då priserna tenderar till att variera en hel del.

Hur hittar du då pengarna om du har 0 kronor att röra dig med? Köper du tre Cola-flaskor i veckan á 15 kr så kan du där tjäna in 2 340 kr på ett år genom att byta mot vatten. Röker du ett paket cigaretter om dagen (ca 45 kr) så kan du där tjäna in 16 425 kr, 2 340 kr om du röker ett paket i veckan, samtidigt som du minskar risken för att dra på dig lungcancer.

Fokuserar du istället främst på att gå ner i vikt och inte ännu på att bygga muskler så räcker det bra med vanliga gratispromenader i högt tempo eller att du gör en engångsinvestering av en träningscykel. Att få råd handlar främst om att få kontroll över din ekonomi och skära bort alla onödiga saker såsom cigaretter, snus, godis, läsk, kakor, etc. För att få stenhård koll på varenda krona rekommenderar jag varmt att du använder dig av Spenderat.

4. ”Jag har inte råd att äta nyttigt”

Precis som på punkt 3 så handlar det enbart om prioriteringar. Välj bort det onyttiga som bara kostar onödiga pengar så kommer du snabbt inse hur mycket pengar det finns att spara. Bra mat behöver inte vara dyr vilket du kan se på havregrynsgröt som kostar en struntsumma om du ser hur mätt du blir i jämförelse med onyttigt småkrafs.

5. ”Jag börjar imorgon”

Många skyller på att det är stressigt just nu med tentor, jobb, semester, etc. och att det därför är fel tid att gå ner i vikt. Saken är den att det alltid är rätt tid. Problemet är att du kommer fortsätta skjuta upp det till en morgondag som aldrig kommer och därför bör du ta tag i det idag! Allt som krävs är 30 minuters träning (promenad, löpning, cykling, etc) och sedan är du igång.

Har du ätit onyttigt så kan du strunta i vad du åt på förmiddagen och istället blicka framåt genom att motionera till affären och äta en nyttig kvällsmat.

Allt som krävs är att du vågar ta steget – sen är bollen i rullning.

6. ”Ingen i min omgivning ger mig stöd”

Jag har framför allt noterat två anledningar till detta. Dels så beror det på att stora delar av Sveriges befolkning har försökt att gå ner i vikt och misslyckats, vilket gör att man automatiskt tror att alla andra ska misslyckas. Den andra anledningen är för att människor i regel inte gillar förändring i sin omgivning och bestämmer du dig för att helt plötsligt ändra livsstil fullkomligt så kommer någon av dina vänner omedvetet försöka hindra dig.

Saken är den att du inte behöver dra nytta av dina närmsta vänner. Besök vår topplista för bloggar om viktminskning och hitta dina egna favoriter där. Eftersom ni sitter i samma båt så blir det mycket lättare att peppa varandra och tillsammans minska på kilona. Visste du att om dina närmsta vänner är överviktiga så kommer även du till väldigt hög sannolikhet vara eller bli överviktig. Därför rekommenderar jag att man även umgås, offline eller online, med personer som försöker att hålla sin vikt nere.

7. ”En liten bit, bara idag, skadar inte”

Detta har varit min akilleshäl varenda gång jag har försökt minska på kilona tidigare. Saken är den att ”bara idag” tenderar att bli allt mer ofta och till slut äter man något onyttigt varje dag – vilket oftast är värre än när man väl började försöka gå ner i vikt. Det andra stora problemet är att om jag väl äter en chokladruta så äter jag utan problem ett helt choklad.

Därför tror jag inte på att helt utesluta onyttigheter och sedan med stor sannolikhet falla dit tiofaldigt. Utan min filosofi är att man ska kunna äta allt men i lite mindre mängder. För en dagbok över dina kalorier i en veckas tid och hitta sedan kalorifulla måltider du äter ofta (t.ex. ostmackor till frukost) och byt ut dessa mot något annat gott. På så vis kan man minska sitt kaloriintag kraftigt utan att svälta sig samtidigt som man går ner i vikt.

8. ”Jag behöver inte gå ner i vikt”

Har du sökt dig till denna bloggen så är detta troligtvis ingen ursäkt du använder dig av men den är ändå väl värd att ta upp. Många kan leva ett relativt lyckligt liv som överviktiga och hävdar därför att man inte behöver gå ner i vikt men vad många glömmer är att ditt liv förkortas avsevärt. Genom att få en hälsosammare livsstil så orkar du mer, blir gladare och slutligen – ökar chanserna för att få se dina barn och barnbarn växa upp.

Published 03/08/2010 by Stefan