Orsakar kalorifri läsk viktuppgång?

Tidigare har jag nämnt hur vatten och kalorifri läsk kan ge viktminskning utan krångel. Idag tänkte jag fortsätta på ämnet och diskutera en av dessa otaliga artiklar som hävdar att kalorifri läsk resulterar i viktuppgång.

Dagens exempel kommer från Gulfnews.com där fallet med 33-åriga Geordie lyfts fram som ett bevis på att Cola Light resulterar i viktökning. Enligt läkaren Isabella Tausz så kom Geordie in till mottagningen och klagade över att hon inte kunde gå ner i vikt. När Dr Tausz gick igenom hennes matvanor så kom det fram att hon drack 8-10 burkar Cola Light om dagen! 8-10 burkar motsvarar över 3 liter och enligt artikeln så har hon druckit det dagligen i över 10 år!

Frågan är alltså – orsakar kalorifri läsk hennes viktuppgång eller kan det möjligtvis vara så att läsk är en av flera dåliga vanor?

Vad man bör komma ihåg är att läskens surhetsreglerande ämnen såsom fosforsyra (E338) och citronsyra (E330) är direkt skadligt för dina tänder vilket gör att jag inte rekommenderar att man dricker någon form av läsk. Ersätt istället all dryck med vatten och du kommer se att det släcker törsten.

Published 20/02/2012 by Stefan