Problemet med att leva snabbt och dö ung

Sören Gyll

Där finns nackdelar med att leva ett hårt liv och dö ung

”Live fast, die young, and leave a beautiful corpse” är ett citat som felaktigt brukar tillskrivas James Dean – en man med en mycket framgångsrik skådespelarkarriär och en av mina favoritskådespelare. Tanken är att du ska njuta av nuet, strunta i riskerna och sedan dö ung. Problemet är att många lever efter samma filosofi när det kommer till hälsovådligt godis och läsk.

Sören Gyll, tidigare chef för Volvo, är inget undantag utan njöt av efterrätter vilka gav honom diabetes som övergick i fettleverhepatit och cancer. I dagarna blev han intervjuad av SvD och lyckades på ett väldigt bra vis lyfta fram varför det är en dum idé att följa ”lev gott och dö några år tidigare”-filosofin:

En del säger att de hellre lever gott och dör några år tidigare, men då inser de inte att de där sista tio åren kan bli en förskräckligt tråkig avslutning på livet.

I ungdomsåren resonerar många på samma vis när det kommer till alkohol och cigaretter. Hellre festa och ha kul när du är ung för att dö lite tidigare. Själv resonerade jag på ett liknande sätt när det kom till mat. Visst måste man kunna unna sig något gott för jag räknar ändå inte med att leva tills jag är 70?

När jag blev äldre så inspirerades jag av Jack LaLanne – en 96-årig amerikan som var i bättre form än vad många svenskar någonsin kommer bli. För den som är intresserad så kommer jag publicera ett inlägg enbart om honom och hans historia senare ås glöm inte bort att anmäla dig till nyhetsbrevet.

Istället för att röka, dricka mängder av alkohol, äta onyttigt godis eller dricka läsk som försämrar livskvalitén i form av mindre ork, sämre sömn, övervikt, hälsoproblem, etc. så kan du strunta i det. Du är och kan fortsätta bli den hälsosamma typen som mår bra, lever längre och får ut mer av livet.

Lev i nuet, våga ta risker, undvik onyttigheter, må bättre och lev längre!

Published 01/11/2011 by Stefan