Hantlar

Det finns inget träningsredskap för hemmet som är lika komplett och kan träna hela kroppen såsom hantlar. Ett hantelset kostar från någon hundralapp, får plats överallt, går enkelt att bygga på och hittills har jag aldrig varit med om att ett par hantlar skulle bli trasiga. På så vis är det ett självklart val för alla som överväger att bygga ett hemmagym eller helt enkelt vill träna hemma.

Letar du efter butik att köpa hantlar i så rekommenderar jag varmt Sporttema.

Justerbara hantlar

Många gör misstaget att köpa hem ett set bestående av 2, 3 och 4-kg vardera vilket, i mina ögon, inte bara är alldeles för lågt (var inte rädd för att ta i) utan det låser dig dessutom. Målet är 8 – 12 repetitioner och har du då hantlar på fyra kilo så kommer du snabbt klara mycket mer. Därför tvingas du antingen köpa helt nya eller så är du klok från början och väljer justerbara hantlar.

Utöver att inte behöva investera i helt nya varje gång du vill öka så har ett justerbart hantelset även fördelen att du kan komma över begagnade vikter på t.ex. loppmarknader. Vikter från olika tillverkare är närmast identiska och hittar du rostiga för en billig peng så kan du enkelt låta dem ligga någon dag i Cola (tar bort all rost) för att sedan måla dem i valfri matchande färg.

Hur tunga

Då är frågan – hur tunga ska du ha? Det är svårt att svara på beroende på ålder, kön och vilka övningar du ska göra. Mitt råd är helt enkelt att komma över så mycket vikter som möjligt men minst 7.5 kg per hantel rekommenderar jag.

Hur många

Precis som jag nämnde ovanför så varierar vikten kraftigt utifrån vilka övningar du ska göra. Ben och biceps kräver t.ex. ofta olika vikter. Då kan det vara en god idé att investera i ytterligare hantelstänger (går på ca 179 kr) för att enkelt flytta vikterna mellan och få olika tunga hantlar. På så vis behöver du t.ex. inte köpa nya så fort du vill öka vikterna utan du kan enkelt flytta vikter mellan dem.

Jag skulle säga att de flesta klarar sig med två par (totalt 4 st). Då blir det ofta lite flyttande men lägger man upp det med t.ex. träning av biceps en dag och ben en annan så behöver du bara flytta vikterna inför träningspasset.

Köpa hantlar på internet

Vi hittar alla våra favoriter och min favoritbutik är utan tvekan Sporttema som erbjuder öppet köp i 30 dagar, fri frakt om du beställer över 2000 kr och garanterat lägsta pris där du får tillbaka 110% av mellanskillnaden om du hittar samma produkt billigare i en annan butik. Se alla deras hantelset.

Published 19/01/2012 by Stefan