Genetik ligger bakom vårt sockerberoende

Genetik är roten till vårt sockerberoende

Ett av mina tidigare inlägg här på bloggen gick under titeln varför är de smala inte feta och nämnde kort en intressant svensk studie som pekade på att människor har en inre smärtgräns över hur mycket socker vi vill ha. Redan på små barn kunde man se skillnaden att en del slutar när man blir mätta och andra kan utan problem fortsätta och äta ytterligare stora mängder.

Redan 1998 började Kathleen DesMaisons uppmärksamma att socker kan skapa ett beroende och 2008 publicerade Nicole Avena data som visade att socker påverkar opiater och dopamin i våra hjärnor. Samtidigt har man observerat att hormonet ghrelin spelar en stor roll ett flertal olika beroenden.

Ghrelin är en signalsubstans som både aktiverar hjärnans belöningssystem och ökar aptiten. Det betyder att när vi blir hungriga så ökar nivån vilket aktiverar vår hjärnas belöningssystem och ökar motivationen att leta efter mat. Äldre studier vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har lyckats knyta samman nivåerna av ghrelin med beroenden som droger och alkoholism.

I en ny studie vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset så har man undersökt 579 individer och upptäckt ett samband mellan nivåerna och sockerintaget vilket kan vara lösningen på varför en del äter mer socker än andra.

This shows that ghrelin is a strong driver when it comes to tracking down rewarding substances such as sugar or alcohol.

Forskningen på ämnet är fortfarande i sin linda men informationen kan ge upphov till nya behandlingsmetoder för att minska matsuget. Kom ihåg att du redan idag kan påverka nivåerna genom att få bättre sömn.

Published 07/04/2011 by Stefan