Dörrtrapets

Om träningscykeln är mitt favoritredskap för underkroppen så är dörrtrapets utan tvekan favoriten när det kommer till överkroppen. Kärt barn har många namn och den kallas även för hävstång, pull up bar och chin up bar.

I unga dagar älskade vi att klättra omkring i ställningar och träd på lekplatsen men i takt med att vi blev äldre så försvann intresset. En del har fortsatt och använder sin lekplats som gym men majoriteten slutar och spenderar allt mer tid framför TV:n. Själv så bestämde jag mig för att köpa dörrtrapets i samband med att jag påbörjade P90X och ångrar att jag inte gjorde det långt tidigare.

Beställ dörrtrapets från 245 kr på Sporttema.

Olika sorters dörrtrapetser

Eftersom det är ett så populärt träningsredskap så har marknaden fått en mängd olika sorters modeller. Vi har tidigare nämnda utomhusmodellen som är vanlig på skolgårdar och syns på bilden ovanför. I varmare länder är det inte ovanligt med gym utomhus på stranden och då är det den modellen som gäller. Bor man i kalla Sverige och inte vill spendera vintern utomhus så finns det en närmast identisk ställning att ha inomhus. Skillnaden är att man inte förankrar den i marken utan stödbenen viks ut likt ett bandymål för att få större stödyta.

Har man inte särskilt stor plats så kan man istället använda sig av en fristående stång som antingen sätts i taket, väggen eller dörren. Vanligast är att man sätter den i dörren (därav dörrtrapets) och då finns det två olika modeller.

 

På bilden ovanför ser du de två olika modellerna. Den övre kostar någon hundralapp mer men har den stora fördelen att du endast hänger den på dörrkarmen så att det aldrig blir några märken. Tyvärr måste du utgå ifrån hur dina egna dörrkarmar ser ut. Sticker dörrkarmen ut ovanför som på bilden så rekommenderar jag den övre modellen. Saknas det däremot en övre dörrkarm (inte ovanligt i källare) så måste du välja den undre modellen.

Om du vill se samtliga modeller så kan du klicka dig vidare till Sporttema som är butiken där jag har beställt majoriteten av mina träningsredskap.

Dörrtrapets och säkerhet

Det ska erkännas att jag var nervös första gången jag skulle hänga mig i min egen dörrtrapets men den känslan försvann fort. Konstruktionen på den övre modellen är gjord så att desto tyngre personen är som hänger i den desto hårdare kilar den fast sig i dörrkarmen. På så vis ska det vara omöjligt att trilla ner så länge dörren inte går sönder. Personligen har jag aldrig hört talas om det men det skadar inte att vara vaksam första gångerna.

Var förnuftig när du använder träningsredskapet. Hoppa inte upp utan att försäkra dig att den verkligen håller utan dra dig långsamt upp. Om något skulle vara fel så landar du därmed stående på fötterna och inte på rygg. Börja inte heller göra akrobatiska konster såsom att hänga upp och ned eftersom riskerna för allvarliga skador ökar kraftigt om du landar med huvudet före.

Använd den förnuftigt så ska du se att en dörrtrapets är ett fantastiskt redskap.

Har du några frågor så får du gärna höra av dig! Annars rekommenderar jag varmt att du klickar dig vidare till Sporttema och beställer en egen idag!

Published 27/05/2011 by Stefan