Det är en myt att 95% misslyckas gå ner i vikt

Frustration över djupt rotade myter

Igår slog jag fast att brist på sömn leder till övervikt och idag är det dags att slå hål på myten om att 95 procent misslyckas med att gå ner i vikt.

Siffran 95% återkommer i en stor del av alla viktminskningsböcker och inte sällan som ursäkt om att det är svårt att gå ner i vikt. Jag säger inte emot utan instämmer i att det är väldigt svårt att förändra ett beteende eftersom människor är vanedjur men varför måla fan på väggen?

Var kommer siffrorna ifrån?

Liksom alltid så blir jag väldigt fundersam när jag hör statistik. Var kommer den ifrån? Vem har sagt det? Är det sant? Går det att bekräfta? Det sägs att 66,6% av all statistik hittas på när den framförs och att det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Så var kommer då påståendet ovanför ifrån? Alla bevis pekar på en studie genomförd 1959 av Dr. Albert Stunkard och Mavis McLaren-Hume där 100 patienter behandlades för övervikt. Dr. Stunkard förklarar (Fritsch, 1999):

The 100 patients in the study were just given a diet and sent on their way. That was state of the art in 1959. I’ve been sort of surprised that people keep citing it; I know we do better these days.

The paper made a big impact because everybody thought obesity was pretty easy to treat. This showed that, for whatever reason, it wasn’t.

Vi har alltså en 50 år gammal studie på 100 personer som fick fria tyglar efter att ha blivit informerade om en metod för att gå ner i vikt. Det fanns ingen regelbunden uppföljning, inget stöd, ingenting. Är du förvånad över resultatet?

Hur många lyckas gå ner i vikt?

Det finns lika många siffror som studier om viktminskning men jag väljer att lyfta fram en rapport (1) av Rena Wing och James Hill publicerad i Annual Review of Nutrition, vol. 21, no. 1, July 2001 där man studerade data från bland annat National Weight Control Registry med slutsatsen att över 20% av de personer som går ner en tiondel av sin övervikt behåller vikten efter ett år.

Enligt rapporten så lyckas var femte person behålla sin vikt efter 1 år!

Vad betyder det egentligen?

Saken är den att det säger ingenting. Vi kan rabbla statistik dagarna långa beroende på vilka källor vi använder men uppenbart är att klart fler än 95% lyckas gå ner i vikt och behålla den. Å andra sidan spelar det ingen roll om det är 20 eller 90 procent eftersom det handlar om sannolikhet och du kan alltid bli den som utmärker dig från mängden genom att lyckas!

Hjälp nu till att sprida inlägget så att vi får död på myten en gång för alla.

Published 19/03/2011 by Stefan